Mijn meest recente opdracht was gezien het emotionele karakter wel een heel bijzondere. Of ik een bronzen beeld voor op een graf wilde maken?

Via René, een goede vriend, en dankzij mijn website zocht een weduwe het contact met mij. Zij en haar man hadden een sterke affiniteit met de Hindoe God Ganesha.

Haar wens, een stilistisch ontwerp van Ganesha in brons, naar voorbeeld van een zeer oud beeld dat zij op foto had meegebracht. Ganesha helpt namelijk met het opruimen van obstakels en met de overgang naar het hiernamaals.

Samen met René zijn we aan de slag gegaan om tot een mooi ontwerp te komen. Na verschillende momenten van overleg en afstemmen kreeg ik uiteindelijk het vertrouwen en de goedkeuring van de opdrachtgeefster om het te beeld te gaan maken.

De gewenste dikte van 12 mm en grootte van 20 bij 25 cm zou als gietstuk uiterst kostbaar worden en dit heeft mij doen besluiten de dikte op te bouwen uit vier lagen brons van 3 mm.

Het was maar goed dat ik ruim de tijd kreeg om het ontwerp te vervaardigen want voor ik goed en wel wilde beginnen kreeg ik een tennisarm. Dat was een flinke tegenvaller!

René heeft mij toen gelukkig geholpen met het uitzagen van de vormen, waarvoor mijn grote dank! De vier lagen brons werden gemodelleerd. De rode draad in het hele proces en voor het eindproduct was voor mij subtiliteit. De tennisarm dwong mij het beeld in een zeer rustig tempo te realiseren.

Door middel van verdekt solderen met kleine kanaaltjes kreeg ik de gewenste dikte en kon ik daarmee het lijnenspel en de lichtval beïnvloeden. Uiteraard was het afwerken een heel karwei. Urenlang vijlen en afronden, het leek wel een vorm van arbeidstherapie! Maar alle inspanning was niet voor niets!

Mijn opdrachtgeefster was zeer tevreden met de Ganesha. Buiten dat het een bijzondere opdracht was geeft het extra veel voldoening als de klant ook blij is met het eindresultaat!

Na een aantal maanden zijn we vol verwachting naar begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam gegaan om de Ganesha op het graf te zien. De Ganesha was met chemische ankertjes op de prachtige diepgroene graniet (uit Kerala, India) vastgelijmd. Het brons van de Ganesha was door weersinvloed aan het iriseren. Het zag er onwaarschijnlijk mooi uit. We werden er stil van.

Op onderstaande foto’s is het proces enigszins te volgen.